Historie plemene - FLANDERSKÝ BOUVIER

Historie Flanderského bouviera

Flanderský Bouvier původně sloužil farmářům a obchodníkům s dobytkem ke kontrole dobytka na velkých farmách v jihozápadních Flandrách. Překlad francouzského slova Bouvier znamená „stádo krav“ nebo „stádo volů“, avšak mnohem častěji se využívá výraz vuilbaard (špinavá tlama) nebo koe hond (kravák). 

Bouvier nejen stádo naháněl, ale i ochraňoval. Chránil také majetek, pomáhal tahat vozíky s mlékem a sýrem, otáčet mlýnské kameny a hlavně byl společníkem celé rodiny. Kvůli nošení postrojů na tahání vozíku docházelo k častým úrazům ocasu a z praktických důvodů byl tedy kupírován. Naopak kupírování uší bylo zcela motivované penězy – respektive touhou ušetřit. Pes s kupírovanýma ušima byl považován za psa pracovního. Za něj nemusel majitel platit poplatek na rozdíl od psů čistě společenských. V současnosti je kupírování uší a ocasů ve většině evropských zemí zakázáno.

Flanderský Bouvier je dnes jen jeden, ale v minulosti tomu tak nebylo. S ohledem na různé využití měl tento přátelský pes více typů, různé barvy a dokonce velikosti.
V 19. století byly rozšířeny hlavně dva typy Bouvierů: Bouvier des Roulers a Bouvier des Paret.

Bouvier de Roulers pocházel ze severních flander. Měl černou hrubou srst a byl nejsilnější a největší ze všech typů Bouviera. Na obličeji měl dlouhý vous. 

Bouvier de Paret se jmenuje dle chovatele, který poprvé představil tento typ. Bouvier de Paret měl šedou nebo žíhanou hrubou srst. Byl kompaktnější a měl širší a kratší hlavu než Bouvier de Roulers.

Přesný vývoj plemen není přesně znám. Bouvier by mohl nést krev plemen jako jsou mastiff, ovčáčtí psi a možný je i vliv plemen španělů. Stále rostoucí popularita plemene mezi chovateli byla signálem pro sepsání prvního oficiálního standardu v roce 1912, který odrážel různorodost plemene. 

V době 1. Světové války, kdy popularita plemene rostla, byli bouvieři nasazováni jako záchranáři či spojka se spojenci. Většina jejich populace byla ztracena v boji.
Jeden z mála přeživších byl impozantní pes, který svou kvalitu předal i na své potomstvo. Jeho jméno můžeme nalézt ve většině moderních rodokmenů –Ch. Nic de Sottegem. 
V roce 1922 byli svoláni všichni chovatelé a majitelé na výstavu v Gentu. Zde
byl upraven standard a plemenu byl dán současný název Bouvier des
Flandres. Díky tomuto kroku bylo plemeno uznáno v Belgii a předloženo FCI.
Obliba bouvierů stoupala pro jejich všestrannost. Dobrý společník s bystrou povahou a snadnou cvičitelností neunikl pozornosti. Protovětšina chovné populace plemene nastoupila tentokrát do 2. světové války. I zde došlo k velkým ztrátám a plemeno znovu téměřzaniklo.
Díky snaze chovatelů se však povedlo znovu bouviéry vrátit k životu s nadějnou budoucností. 
Původní chovatelský klub ve své činnosti i nadále pokračuje a se snaží o rozvoj plemene.

V 80. letech měli Bouvieři celosvětově nějvětší popularitu - klubové výstavy v Holandsku se účastnilo v průměru 300-450 jedinců. V současné době je účast jen okolo 100 psů. V Česku na rozdíl od Holandska počet jedinců na klubových výstavách vzrůstá. 

Flanderští bouveieři v Čechách
     K nám byl první pár bouviérů dovezen z Belgie v roce 1985   manželi Labudovými  z Hranic na Moravě. V jejich chovatelské stanici „Černý favorit“ se také v roce 1987 narodil ze spojení Japin v.d. Handwerper x  Jamin van de Boevenhoeve první vrh bouviérů v tehdejším Československu. Následovali je, ale i další chovatelé. Paní Novotná z Čerčan importovala dvě feny z Francie - Boru a Bohému du Clos du Chien de Feu. Obě feny bohužel odchovali pouze po jednom vrhu což byla jistě škoda. Bohéma v chovatelské stanici Atrei p. Novotné - jedno štěně, které v dospělosti uhynulo.Bora v chovatelské stanici ing. Sameláka  - Osam. Zároveň byl z Německa ing. Karasem dovezen další, v chovu velmi využívaný pes Merlin v.d. Teufelsbrücken.  Pan Špaček (první předseda bouvier klubu) z Veleně importoval z Polska dvě feny. Nejdříve Iskru od Bachusa, později známou Balladu Don i Dona. Obě působily v jeho chovatelské stanici „Gojan“. Další dvě feny byly dovezeny z Holandska a to fena Sage Sera Ursae Majoris paní Horáčkové z Prahy chovatelská stanice „Egas“. Druhá fena Bella v. Ramselaar  byla dovezena zároveň s jejím bratrem Arie v. Ramselaar. Do roku 1990 byl ještě dovezen holandský plemeník Kartouch Bartjeda v. Caya´s Home (paní Horáčkovou), dánská fena Sissi v. Lillemarks (p. Šimková - ch.s. „Prima“) a belgická fena Lilli v.d. Buildrager (manž. Labudovi „Černý favorit“). V této době začala v chovu již působit štěňata z prvních odchovů. Po roce 1990 byl pak ještě několikrát využit rakouský plemeník Kolin Anny Dobart. Dá se říci, že jsme v Čechách měli dost početnou nepříbuznou základnu, z které se bouvier mohl dobře vyvíjet a i v současné době se pokračuje v importování velmi kvalitních jedinců. 
 

Využití Flanderského bouviera
Dnes je Flanderský Bouvier využívaný hlavně jako sportovně nadaný rodinný pes, který umí střežit rodinný majetek. Je oddaný svému majiteli a vzhledem ke své klidné povaze je při správné výchově ideálním psem do rodin s dětmi. Dokáže vyhodnocovat nebezpečí dané situace – vůči cizím lidem může být ostražitý. Jelikož je celkem dobře cvičitelný, byl zařazen FCI mezi pracovní plemena. Pro získání českého šampiona a CIB titulu je nutná zkouška z výkonu. 
V zemích svého původu – v Belgii a Francii, ale i v Holandsku je často využíván jako armádní či policejní pes. 
Každý potenciální zájemce by měl brát v potaz, že se jedná o velké pracovní plemeno, takže by měl psovi zajistit dostatek pohybu a práce. Na rozdíl od tradičních pracovních plemen byl Bouvier vyšlechtěn k samostatnému přemýšlení a vyhodnocování situací, takže nebude bezhlavě plnit zadané příkazy. Špatné vyhodnocení situace by ho mohlo při práci s dobytkem stát život.
Současné sportovní využití Bouviera se větví do mnoha směrů. Nejvíce zastoupena je sportovní kynologie a zejména IPO. V loňském roce se již podruhé v České republice (první 2010) konalo  MS IPO flanderských bouvierů. Dále se několik jedinců věnuje vrcholovému  záchranářskému výcviku nebo canisterapii. V posledních letech je v rozmachu i pasení. Flanderští Bouvieři spadají do kategorie tradičního stylu pasení a díky jejich ohromnému pasteveckému potenciálu je můžeme potkávat na různých závodech, zkouškách a trialech. 
Bouvier je vhodný pro aktivní lidi, díky svému širokému sportovnímu využití, ale je i ideálním rodinným psem, kvůli své laskavé povaze. 
Pokud nemáte čas na občasnou úpravu srsti a vadí vám to, že pes roznáší vodu po domě na svých vousech, Bouvier asi nebude pro Vás to pravé plemeno plemeno. 
 

Přečteno: 761x
Vydáno: 6.1.2022

bouvieři na francouzsk... Flanderští bouvieři z ... Brusel 1952 Osmdesátá léta Oscy van Dafzicht - ho... Tři policejní psi Tiel...

Zpět

Další články v kategorii

Poznáváme flanderského bouviera I
Poznáváme flanderského bouviera II
POKYNY PRO KLUBY A ROZHODČÍ PLEMENE FLANDERSKÉHO BOUVIERA
O ardenském bouvierovi