Mistrovství světa francouzský ovčáků a bouvierů C.M.B.F. Spielfeld - Rakousko

C.M.B.F.  3.- 6. 11. 2022 Spielfeld (AUS)

Do rakouského Spielfeldu se sjeli příznivci francouzských pasteveckých a honáckých plemen a flanderských a ardenských bouvierů, aby poměřili dovednost svých čtyřnohých parťáků v těchto disciplínách: IFH1, IFH2, IGP 1-3, OB 1-3, IGBH1, IBGH3.

Z české republiky jsme náš klub a plemeno jako jediní flanderští bouvieři na celém závodě jeli reprezentovat Ladislav Skalička s fenkou Ivana Nikita Egas a Šárka Adámková s fenou Pauline van de Maesbouvers.

Závody začaly ve čtvrtek večer slavnostním zahájením a losováním startovních čísel v podobě balíčků s malou pozorností pro závodníka a jeho psa v klubovně areálu kynologického cvičiště Spielfeld. Moderní zázemí budovy včetně tribuny a dvou od sebe oddělených velkých ploch – jedna pro OB a IBGH a druhá pro IGP ocenili všichni účastníci závodu. Na obou hřištích se pak v pátek konaly tréninky jednotlivých kategorií rozdělené podle zemí závodníků. Předcházela jim veterinární kontrola a pro stopaře v kategoriích IFH1 a IFH2 začaly závody.

Česká výprava byla co do počtu členů nejpočetnější, bylo nás 14 závodníků ve složení 4 briardi, 2 flanderští bouvieři a 9 beauceronů plus doprovod nadšených kamarádů (např. Jarka Matelová ) a rodinných příslušníků pod vedením skvělého týmového lídra Martiny Černé.

V královské disciplíně IGP3 soutěžili jen naši zástupci s baucerony, kde první místo získal Petr Sluka.

U kategorie IBGH i když byla vyhlášena jako přídavný závod, si pořadatelé na poslední chvíli před uzávěrkou rozhodli, že do ní pustí i ostatní plemena, což bylo dost neobvyklé...

Láďa Skalička s Ivankou závodili v kategorii IBGH1 s ještě dalšími dvěma zástupkyněmi z česka, které reprezentovaly Briard club a obsadil krásné třetí místo s 90 body. Já s Pauline v kategorii IBGH3 v konkurenci rotvajlera, hovawarta, tří briardů,  velkého knírače a dvou beauceronů jsme skončili na pátém místě s 86 body. Zajímavé bylo i to, že se závod v naší kategorii na hodinu přerušil a čekalo se na posledního závodníka, který prý byl jeden z pořadatelů a byl někde na stopě... no jiný kraj jiný mrav, každopádně rakouští pořadatelé si evidentně dokáží vše přizpůsobit k obrazu svému

  I ostatní závodníci z českých zástupců museli být neustále ve střehu, protože časový harmonogram se neustále měnil a tak třeba v neděli ráno začaly poslušnosti o půl hodiny dříve, ale SMS s upozorněním od pořadatelů přišla 10 min před zahájením nástupu na plac. Ještě že my češi jsme tak trochu “hujeři” a tak byli všichni všude včas.

Slavnostní vyhlášení výsledků doprovázela živá dechová kapela, všichni účastníci dostali diplom a první tři místa v každé kategorii pohár a hlavní kategorie ještě dřevěnou plaketu a menší pytlík granulí. Myslím si, že vítězové tak velkého závodu se zahraniční účastí si zasloužili trochu lepší ceny, ale asi jsem moc porovnávala českou organizaci s tou rakouskou, kde třešničkou na dortu bylo, když českému vítězi v IGP3 zahráli německou hymnu.                

Shrnu to, závod byl fajn, organizace byla zajisté náročná a připravit vše, aby klapalo na sto procent je s lidským faktorem asi nemožná, důležité jsou chvíle strávené s našimi psy a partou stejně zapálených lidí.   Děkujeme klubu za příspěvek na reprezentační oblečení, a hlavně našim psům, že s námi podnikli tak dalekou cestu a ukázali co vnich je a obstáli v mezinárodní konkurenci se ctí.

Adámková Šárka

 

Autor: Š. Adámková
Přečteno: 594x
Vydáno: 5.6.2023



Zpět

Další články v kategorii

CMBF  neboli Mistrovství světa francouzských ovčáků a bouvierů  - Kladno 2023 
MČR FO A FB Třeboň, 16.-17.9.2023
MČR FO A FB BOCHOVICE 17.-18.9.2022
Výsledky MR Bochovice 2021
MR Česká Třebová - Javorka 4.9.2010