Mistrovství světa FB - Česká Třebová/CZ 1.-3.10.2010

První víkend v říjnu se sešli milovníci flanderských bouvirů v České Třebové. Město ve východních Čechách přivítalo účastníky nejen z Čech, ale i z Nizozemí, Belgie. Německa a Finska.
Za Českou republiku nastoupili tito reprezentanti:
V kategorii IPO 1 a 2 Dita Putíková s Arturem Daime Moravia, v mistrovské kategorii jsme měli tři zástupce.Michala Borkovce s Gastonem Ensy Egas, Pavlínu Borkovcovou s Amandou Daime Moravia a Pavla Čížka s Akimem Kostelečák.

Při pátečním tréninku měli závodníci možnost trénovat přímo na stadionu FK Česká Třebová.
Sobotní den začal slavnostním nástupem a losováním startovních čísel. Účastníky přivítala předsedkyně klubu Bouvier des Flandres Club Bohemia Iveta Nováková, která připomněla i 20.výročí vzniku klubu. Hodně štěstí popřál také místostarosta České Třebové pan Dobromil Keprt.
Po celý den pak probíhaly stopy. Těžký terén, kterým byl čerstvě posekaný jetel, se ukázal jako velká zkouška. I přes to, že bouvieři jsou považováni za výborné stopaře, došlo úspěšně stopu jen 7 psů. Ostatní svými body nesplnili limit pro splnění zkoušky. Trápení měli mnohdy s nalezením předmětů, a dá se říci, že pouze dva psi označili všechny předměty. Bohužel na stopách skončil i loňský mistr světa a dva čeští zástupci. Stopy IPO3 posuzoval český rozhodčí p.Jiří Kubeš. IPO 1 a 2 slovenský rozhodčí p.Dušan Majtas. V kategorii IPO1 kde jsou vlastní stopy zvládli psi o poznání lépe, než stopy cizí v IPO 2 ,kde došel pouze jeden pes.
Po návratu ze stop byli již připraveni tzv.nástřeláci, jinými slovy zkušební psi, jeden na IPO 1 a druhý na IPO 3. Při jejich předvedení obran si mohli vyjasnit požadavky rozhodčího na obrany pana Majtase nejen figuranti, ale i závodníci.
Pak už ,ale všichni opustili areál stadionu a vydali se do restaurace Na Horách, kde si již opékaly vepřové kýty. Posezení s hudbou, při kterém každý snědl tolik báječné kýty, kolik se jen do něj vešlo, bylo báječnou tečkou za náročným dnem.

Nedělní den byl ve znamení poslušnosti a obran. Od sedmé hodiny ranní posuzoval kategorii IPO 1 a 2 pan Majtas, nejdříve poslušnost a pak obranu. Záhy byl znám i vítěz této kategorie. Stal se jím dvouletý Othello Amy Caya ´s Home a Ellise Lases . Český zástupce v této kategorii Artur Daime Moravia odmítl při obranách pustit figuranta, což mělo za následek nulu v této disciplíně a konečné páté místo.
Od deváté hodiny začalo posuzování kategorie IPO 3. Hned v první dvojici nastoupil Michal Borkovec s Gastonem. Statovali s číslem 2. To znamená, že zatím co číslo jedna cvičí, Gaston je odložený. I přes toto drobnější znevýhodnění, byla poslušnost české dvojice přesná, bez větších chyb, ohodnocená devadesáti body.
Následné obrany proběhly v provedení, jaké u Gastona známe, snad jen díky chybě na vyštěkání, po které následovaly plné a razantní zákusy, získal konečných 91 bodů.
S číslem 5 startovala druhá dvojice, Pavlína Borkovcová s Amandou Daime Moravia. Bohužel se jim nedařilo na stopách, takže z dalších bojů byly vyřazeny. Na poslušnosti předvedla veteránka soutěže, devítiletá Amanda, velmi pěkný výkon, bez hrubších chyb, i když vzhledem k věku poněkud pomalejší. Rozhodčí p. Jiří Kubeš zadal 81 bodů. Na obranách, které posuzoval pan Dušan Majtas získala tato dvojice 75 bodů.
Poslední zástupce trojkové kategorie Pavel Čížek s Akimem Kostelečák, patřili mezi sedmičku stopařů, kteří získali body v limitu. Osmdesát bodů byl třetí nejlepší výkon na stopách. Na poslušnosti předvedl pětiletý Akim pěknou, rychlou poslušnost, které však bohužel chyběla přesnost, požadovaná na těchto soutěžích. S hodnocením 81 bodů se přiřadili k Amandě. Obrany pak byly hodnoceny sedmdesáti body, chyběly především plné zákusy a ovladatelnost. V celkovém hodnocení se pak tato dvojice umístila na krásném pátém místě, těsně před Gastonem a Michalem, kteří součtem bodů patřili na 4.místo, museli však před sebe pustit závodníky se splněným limitem zkoušky.

Nejhezčí stopy na mistrovství v České Třebové předvedla fena Chewbaka Uranie van Caya ś Home Nizozemské závodnice J.W.Krijnse Locker, hodnocenou 92 body.
Nejvíce bodovanou poslušnost předvedl loňský mistr světa, Binky s psovodem Erickem De Dentem. Za rychlou a přesnou poslušnost získali 96 bodů.
Nejlepší obrany ohodnocené 99 body pak patřily německé dvojici. Hans Eggen se svým Aragonem v.d. Weluwesprengen předvedli velmi razantní a přesnou obranu s plnými zákusy.
Mistrní světa 2010 se stala Finka Saija Mattila a její Elinora v.d. Vlamse Boef, výkonem 87 stopa, 91 poslušnost a 93 obrana.

Závod sám byl přínosem pro české chovatele bouvierů i pro reprezentanty samotné. Navázaná přátelství, kterým nevadily ani jazykové bariéry, jsou velmi příjemná a troufám si říct, že Česká republika byla přijata do velké rodiny chovatelů bouvierů z celého světa.
Na závěr děkuji rozhodčím panu Jiřímu Kubešovi a Dušanu Majtasovi za objektivní a férové posuzování, pánům figurantům Jakubovi Berdychovi a Renému Konečnému za bezchybnou práci a dále sponzorům, bez kterých by to nešlo a hlavně všem, kteří ve svém volnu pomohli zorganizovat tuto akci.

PB

Soubor: 12-mistrovstvi-svet-fb-ceska-trebova.jpg
Autor: Borkovcová Pavlína
Přečteno: 498x
Vydáno: 19.1.2022



Zpět

Další články v kategorii

CMBF  neboli Mistrovství světa francouzských ovčáků a bouvierů  - Kladno 2023 
MČR FO A FB Třeboň, 16.-17.9.2023
Mistrovství světa francouzský ovčáků a bouvierů C.M.B.F. Spielfeld - Rakousko
MČR FO A FB BOCHOVICE 17.-18.9.2022
Výsledky MR Bochovice 2021